Persoonlijke aandacht  Unieke sieraden  Flexibiliteit   vakkundige begeleiding  1 jaar garantie op handmade by me
banner2019

VRAAG & ANTWOORD


Workshops:


Hoe leuk is dat, dat je hier bij een goudsmeed workshop helemaal zelf een sieraad kan maken naar een door mij ontworpen model en daarvoor mijn handgereedschap mag gebruiken. Ik ben ook op zoek gegaan naar modellen en technieken die naar mijn inzicht goed te doen moeten zijn voor (bijna) iedereen. Zodat men hier ook zoveel mogelijk zelfstandig kan werken en men dus ook ECHT het sieraad zelf heeft gemaakt van het bewerken tot aan de fijne afwerking toe, behalve het solderen dat doe ik. Met behulp van de stempeltechniek, kun je je sieraad iets extra persoonlijker maken. Soms vragen mensen zich af wat hier allemaal mogelijk is. Nou ik vindt het belangrijk om je een leuke workshop/tijd te geven, waarbij je kunt kiezen om een workshop te volgen in 1,5 a 2,5 uur die niet al te ingewikkeld is in werkzaamheden en ook erg geschikt zijn voor grote groepen van 4 personen of meer en kun je kiezen om een workshop te volgen in 3 a 3,5 uur die je wat uitdagender werkzaamheden kan geven en die in viariant met steen qua tijd geschikt is voor max. 4 personen. Alle workshops bezitten wel een zekere handvaardige uitdaging en daarom bepaal ik ook welke modellen je hier mag maken en met welke technieken. En het moet ook haalbaar zijn binnen een bepaalde tijd, dus bedenk en maak ik modellen die ik zelf in iets minder tijd heb gemaakt.
Oftewel: hier werk ik met zilverplaat of dik draad en goudsmeed handgereedschap, dus geen gegoten sieraden, geen zilver art clay, geen gravures in sierletters/vingerafdruk/foto, geen foto's van sieraden gevonden op internet en werk ik ook niet met goud in een workshop.

Wat moet ik verwachten in een smeedworkshop?
Ik ben je begeleider/docent en krijg je uitleg over hoe om te gaan met het handgereedschap en de te nemen stappen. Dus de planning, de begeleiding, de berekening en kleine correcties om te kunnen solderen is hetgene wat door mij kan worden gedaan, de rest moet je echt zelf doen. In basis krijg je bij iedere workshop technieken die je echt wel zelf kunt doen zoals bewerkingtechnieken, vijltechnieken, vormtechnieken en schuur- en polijstentechnieken. Maar voor degenen die wat meer uitdagender werk willen verrichten, is er nog de mogelijkheid om meer te vijlen/ vormen en het zetten van een ronde edelsteen erbij in een workshop van 3/3,5 uur. Zetten is n.l. niet een edelsteen erin lijmen, maar met behulp van jouw spierkracht en oplettendheid, kun je een steen zetten. Maar vooraf moet je wel letten op de plaatsing van de zetkast. Het kastje is rond aan de zijkant en vlak aan de onderkant, dus bij een ring wordt de zetting alleen klemmend tussen de plaat geplaatst om deze zo mooi en stevig mogelijk in de ring te laten solderen en dat is niet eenvoudig.
Dit zijn genoeg uitdagingen voor de gemiddelde workshopper. Ik wil je in een workshop graag een echte goudsmeed ervaring geven en wil ik mijn aandeel zo klein mogelijk houden. Er is altijd uitdagend genoeg werk om te doen ook al lijkt dat soms niet,daar vergist men zich nogal eens in. 
Ieder workshopsieraad is uniek daar het eindresultaat van het sieraad per persoon verschillend is al naar gelang diens vaardigheden. 

Moet ik speciaal ergens op letten m.b.t. kleding e.d.?
Wat mij betreft hoef je niet speciaal te letten op wat je aantrekt qua kleding omdat jullie niet met chemicaliën werken en ook niet met branders, maar trek niet je beste bovenkleding aan. Wat jullie wel gaan doen is fijn handwerk met gereedschap en daarvoor heb je soms kracht en soms finesse voor nodig, ligt aan de werkzaamheden. Vergeet niet om je (lees)bril mee te nemen en kunnen gelakte nagels, al dan wel of niet van acryl, misschien niet meer zo mooi in de lak zitten aan het eind van de workshop. Je krijgt ook mooie zwarte handen van het schuren en polijsten die je wel weer schoon kunt krijgen met water en zeep.


Kort cursus:
Na 3 jaar ervaring in het geven van ontwerpworkshops in cursusvorm, merk ik dat het veel beter past bij de meeste mensen die een workshop willen volgen, om daar technieken aan te bieden die zonder al te veel ervaring haalbaar zijn en voor degene die zelf veel willen werken, waarvoor de ontwerpworkshop bedoeld was, het beter is deze als cursus aan te bieden, vandaar de splitsing tussen een workshop en een korte cursus.

Bij een cursus verwacht ik zowiezo van mensen dat ze wensen zelf een sieraad te maken van het beschikbare materiaal en technieken. Bij dit mooi ambachtelijke handvaardig vak komt behalve creativiteit, ook een stukje technisch en rekenkundig inzicht, nauwkeurig kunnen werken en vooruit kunnen plannen, kijken. Hier is het mogelijk om met iets meer en moeilijkere goudsmeedtechnieken zoals zagen,(draad) vervormen, precisie plaatsen van zilver materialen en zetten van diverse soorten stenen, werken met een machine om te matteren of te polijsten, een sieraad te maken. Hoe lang het je in tijd gaat kosten om zelf een sieraad te maken, kan ik je vooraf niet precies zeggen. Laat ik dit zeggen: Hoe meer technieken dan in een workshop worden aangeboden je wilt toepassen en verschillende onderdelen wilt toevoegen, hoe langer de cursus duurt.
Het is veelal een heel fijn en secuur werk dat je bij een cursus kunt verrichten, dus ook meer geschikt voor "gevorderden" of te wel je moet een beetje zelf inzicht hebben en handig zijn met gereedschap. En net als bij de basisworkshops, moet je zelfstandig werken, goed opletten wat je doet en bovenal gaan jullie zelf netjes werken en netjes afwerken, tis immers je wens om zelf een sieraad te ontwerpen en te maken.
Ik weet niet vooraf wat iemands vaardigheden zijn dus hoe je sieraad er uiteindelijk uit komt te zien is dus echt afhankelijk van jouw vaardigheden, inzet en dosis lef in experimenteren. Ik werk graag samen, maar ik heb maar 2 handen dus hoe meer je helemaal zelf netjes werkt des te mooier het eindresultaat! 
Andere technieken zoals (vingerafdruk) gravures of smelt- en giettechnieken of ander soort materiaal zoals silverartclay of goud zijn hier niet toepasbaar in een workshop noch in een cursus van een paar uur. Een veel gemaakte opmerking die ik krijg: Solderen, doe je dat met een soldeerbout?
Nee! Een goudsmid soldeerd sieraden met zilver of goudsoldeer en met een gasbrander, geen soldeerbout.
Solderen met een soldeerbout doe je met tinsoldeer. Dit geeft ook geen stevige verbinding zoals met zilver of goudsoldeer. 
Zilver of goudsoldeer is een legering van zilver/goud met andere metalen die net een lager smeltpunt heeft dan zilver/goud zelf.  Hierdoor kun je ook de verbinding makkelijk vervormen na het solderen.Waar komt het materiaal dat wordt gebruikt bij de workshops vandaan?
Ik bestel mijn 925 gehalte zilver plaat, draad en fournituren bij een Nederlandse groothandel in de juiste breedtes/diktes/afmeting. Edelstenen komen ook hier vandaan of ik bestel ze bij een edelsteenslijperij. Deze materialen zijn niet voorzien van een gehalteteken, die sla ik er zelf in (indien mogelijk) tijdens de workshop. 


Een persoonlijk sieraad laten maken:

Hoe gaat dat in zijn werk?
Ten eerste wil ik weten waar u naar op zoek bent. Dus wat voor sieraad; ring/hanger/ect. en met of zonder edelsteen en van (eigen) zilver of goud. Als mij duidelijk is waar u naar op zoek bent en wat u wenst, dan kan ik een ontwerp voor u maken dat naar mijn inzicht het meest passend bij uw wensen is en meest passend bij mijn technieken. U ontvangt dan een ruwe schets van mijn ontwerp met tekst en uitleg hoe ik het sieraad wil maken. Kunnen we tot een mooi eindontwerp samen komen, dan kan ik u een prijsindicatie geven. Mocht u hiermee akkoord gaan, dan vraag ik een kleine aanbetaling voordat ik start met het uitvoeren van uw opdracht. Ik werk op 1 vaste dag in een werkweek achter de werkbank aan opdrachten of eigen designs.
Op mijn pagina SIERAAD LATEN  MAKEN vindt u diverse mogelijkheden in uitvoeringen.
Mocht u interesse hebben om door mij een persoonlijk sieraad te laten maken, maar u wilt eerst wat meer informatie dan kunt u contact met mij opnemen via 06-25192414 of stuur een email naar info@nicrea.nl.


Webshop:

Alle handgemaakte design sieraden uitgevoerd in zilver, zijn ook uitvoerbaar in 14 karaat goud. Voor meer informatie neem contact met mij op via email: info@nicrea.nl of telefonisch: 06-25192414.

Hoe kan ik een bestelling plaatsen?

Als je een artikel wilt bestellen in mijn webshop, dan moet je alle keuzes op de productpagina invullen, indien van toepassing, om de bestelling te kunnen afronden. Dus bv bij een ring, de ringmaat opgeven.
Heb je een afwijkende wens bij een sieraad, dan kun je bij de bestelling dit aangeven bij opmerkingen. Dan krijg je van mij een emailbericht terug of het mogelijk is, hoelang het maken duurt en evt. of er extra kosten aan verbonden zijn. Denk dan aan bv. een andere edelsteen dan afgebeeld en levering in een sieradendoosje i.p.v. sieradenzakje, ect.

Hoe kan ik mijn bestelling ophalen?
Bij ophalen werk ik graag op afspraak en spreek ik een dag en tijdstip met u af.  Bij voorkeur op een woensdag of vrijdag.
Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring te verbeteren of om advertenties te kunnen tonen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Privacy & Cookiebeleid
SLUITEN