Veelgestelde vragen over workshops en workshopcursus
Workshops:

Kom een workshop volgen voor een leuke ervaring en activiteit in het ambachtelijke vak van goudsmeden op te doen. Ik geef je uitleg in hoe je bepaalde technieken moet toepassen en jullie mogen er je creatieve draai aan geven. Goudsmeden is n.l. een technisch vak met een creatieve slag. 

Wat houdt een workshop bij NiCrea in?
Een workshop volgen houdt in dat ik vooraf een model ontwerp en maak, dat haalbaar is voor alle deelnemers om zelf na te maken met de aangeboden technieken en in de aangeboden tijd. Ik leg je stap voor stap de werkzaamheden uit, doe de berekeningen en het opmeten van het benodigde materiaal voor je, ik soldeer voor je indien van toepassing en ik help je bij de fijne afwerking. Dus het afzagen van de benodigde hoeveelheid zilver, de oppervlakte bewerking met hamers/stempels, het vijlen, het vervormen v/h materiaal, het schuren en polijstschuren en het hoogglanspolijsten is wat je hier zelf mag doen. Het vooraf niet vermelden van medische aandoeningen die het werk zelf uitvoeren belemmeren, wordt niet op prijs gesteld. Je kunt hier verschillende sieraden workshops boeken. 

Zijn de werkzaamheden voor iedereen te doen?
In hoeverre men handvaardig genoeg is voor de werkzaamheden, is voor mij vooraf niet te zeggen. De aangeboden technieken worden over het algemeen goed uitgevoerd door iedereen en sommige technieken vragen meer handvaardigheden/kracht en oplettendheid en zijn dus wat uitdagender. Een sieraad dat men wenst na te maken en in een vorm wenst te vijlen of een woord stempelen zijn de meer uitdagendere technieken dan bv. hamerslag of strak en recht vijlen. Je kunt het beste vooraf bij jezelf te raden gaan of je daar voldoende vaardigheden voor hebt en hoe goed je kunt opletten en luisteren. Daarom zeg ik ook ieder workshopsieraad is uniek daar het eindresultaat van het sieraad per persoon verschillend is al naar gelang diens vaardigheden en inzet. Er is altijd genoeg werk om te doen ook al lijkt dat soms niet, men vergist zich wel eens in de hoeveelheid werk en tijd die er in de afwerking gaat zitten, n.l. minimaal een half uur. 

Kun je in een workshop alles maken wat je zou willen/wensen?
Nee, realistisch gezien kan ik je dat helaas niet aanbieden in een workshop. Een sieraad maken kost behalve een bepaalde hoeveelheid materiaal ook een bepaalde hoeveelheid tijd en zijn er heel veel verschillende technieken in dit vak die je niet allemaal zonder ervaring en opleiding zelf kunt uitvoeren. Daarom heb ik ook vooraf de keuzes gemaakt in welke technieken wel haalbaar zijn op basis van de gemiddelde vaardigheden van de deelnemers. Er is ook een grens aan de activiteiten en de modellen die in iedere workshop gegeven wordt ivm met de geboekte tijd. In mijn workshops werk ik met zilverplaat van 5 of 8 mm breed of rondellen en goudsmeed handgereedschap en zijn zilver art clay sieraden, sieraden met gravures in sierletters of vingerafdruk niet mogelijk om hier tijdens een workshop te maken. Tevens is het ook niet mogelijk om uw eigen zilveren of gouden sieraad of eigen edelsteen erbij toe te voegen tijdens een workshop. Een workshop of cursus is ook geen opdracht.
Maar voor degenen die wel heel graag een sieraad naar eigen ontwerp willen maken, biedt ik de mogelijkheid aan om in een workshopcursus dat sieraad zelf te maken, maar wel met enige beperking in technieken en een flinke dosis TLC.

Moet ik speciaal ergens op letten m.b.t. kleding e.d.?
Wat mij betreft hoef je niet speciaal te letten op wat je aantrekt qua kleding omdat jullie niet met chemicaliën werken en ook niet met branders, maar trek niet je beste bovenkleding aan. Wat jullie wel gaan doen is fijn handwerk met gereedschap en daarvoor heb je kracht en finesse nodig. Vergeet niet om je (lees)bril mee te nemen en kunnen gelakte nagels, al dan wel of niet van acryl, misschien niet meer zo mooi in de lak zitten aan het eind van de workshop. Je krijgt ook mooie zwarte handen van het schuren en polijsten die je wel weer schoon kunt krijgen met water en zeep.

Ik wil alleen een workshop of workshopcursus volgen, kan dat?
Als je niemand in je omgeving hebt om samen een workshop of workshopcursus mee te volgen, dan kun je hier workshopscursus privé boeken of aansluiten bij een andere groep. De prijs voor een privé workshopcursus staat op de workshop pagina vermeld. Klik op de info knop bij de betreffende workshopcursus.

Workshopcursus zilver sieraad:
In basis is de workshopcursus een verlengde van de basisworkshop met de mogelijkheid om wat meer technieken toe te combineren en dus wat langer te werken aan het sieraad. Hoe lang het je in tijd gaat kosten om zelf een sieraad te maken naar een  bepaald ontwerp, kan ik je vooraf niet helemaal exact zeggen. Laat ik dit zeggen: Hoe meer technieken je wilt toepassen dan in de workshops worden aangeboden en verschillende onderdelen wilt toevoegen, hoe langer de workshopcursus duurt. In een workshopcursus kun je nu nog eventueel een zirkonia bij je creatie erbij solderen en laten zetten in een gladomzetting. Zetten is overigens niet een edelsteen erin lijmen, maar met behulp van jouw spierkracht en een steenaandrukker, kun je een steen zetten, maar reken erop dat ik de steen zet. Het kastje is rond aan de zijkant en vlak aan de onderkant, dus bij een ring wordt de zetting het beste klemmend tussen de plaat geplaatst om deze zo mooi en stevig mogelijk in de ring te solderen.
Het is veelal een heel fijn en secuur werk dat je bij een workshopcursus kunt verrichten, dus je moet een beetje zelf inzicht hebben en handig zijn met gereedschap. En net als bij de workshops, moet je zelfstandig werken, dus goed opletten wat je doet en bovenal moet je zelf netjes werken en netjes afwerken. Het vooraf niet vermelden van medische aandoeningen die het werk zelf uitvoeren belemmeren, wordt niet op prijs gesteld. 
Ik werk graag samen, maar ik heb maar 2 handen dus hoe meer je helemaal zelf netjes werkt des te sneller het eindresultaat! 
Andere technieken zoals (vingerafdruk) gravures of Silver art clay zijn hier niet toepasbaar in een cursus van een paar uur. 

Solderen, doe je dat met een soldeerbout?
Nee! Een goudsmid soldeerd zilver sieraden met zilversoldeer, een vloeimiddel en met een gasbrander, geen soldeerbout.
Zilver of goudsoldeer is een legering van zilver of goud met andere metalen zodat het net een iets lager smeltpunt heeft dan het zilver of goud waarmee je het sieraad maakt.  Hierdoor kun je ook de verbinding makkelijk vervormen na het solderen.

Waar komt het materiaal dat wordt gebruikt vandaan?
Ik bestel mijn 925 gehalte zilver plaat, draad, stenen en fournituren bij een Nederlandse groothandel in de juiste breedtes/diktes/afmeting. Deze materialen zijn niet voorzien van een gehalteteken, die sla ik er zelf in (indien mogelijk) tijdens de werkzaamheden. 

 
 
Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring te verbeteren of om advertenties te kunnen tonen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Privacy & Cookiebeleid
SLUITEN