Persoonlijke aandacht  Unieke sieraden  Flexibiliteit   vakkundige begeleiding  1 jaar garantie op handmade by me
banner2019

FAQ Workshops


Workshops:


Hoe leuk is dat, dat je hier in een goudsmeed workshop bijna helemaal zelf een sieraad kunt maken. Bij mij draait het vooral om je een stukje ervaring van het ambachtelijke vak van goudsmeden mee te geven en een leuke tijd. Ik geef je uitleg in hoe je bepaalde technieken moet toepassen en jullie kunnen er je creatieve draai aan geven. Goudsmeden is n.l. een technisch vak met een creatieve slag. Mijn werktafel is groot genoeg om 1,5 meter afstand te houden bij een groep van 2 personen, dit ivm het Coronavirus beleid. De tafel is 1,75 bij 1,20.

Wat houdt een workshop bij NiCrea in?
Simpel gezegd: je kunt hier verschillende workshops boeken waarbij je betaald voor een bepaalde hoeveelheid (zilver)materiaal en tijd in begeleiding en samenwerking op basis van 2 deelnemers. Dat geldt ook voor een boeking van 3 of meer deelnemers, alleen ben ik dan iets langer bezig omdat er dan ook meer sieraden onder mijn begeleiding worden gemaakt. Mijn begeleiding houdt in dat ik vooraf een model/ontwerp maak die toepasbaar is in techniek en tijd, je stap voor stap de werkzaamheden uitleg, de berekeningen en het opmeten van het benodigde materiaal voor jouw doe, ik soldeer voor je, ik help je bij de fijne afwerking en ik doe de eindcontrole van het zetten van de steen. Dus het afzagen van de benodigde hoeveelheid zilver, de oppervlakte bewerking met hamers/stempels, het vijlen, het vervormen v/h materiaal, het schuren en polijstschuren, het hoogglanspolijsten en 1x steen aandrukken is wat je hier zelf moet doen om goed te kunnen samenwerken. Zetten is n.l. niet een edelsteen erin lijmen, maar met behulp van jouw spierkracht en een steenaandrukker, kun je een steen in een gladomzetting/kastje zetten. Het kastje is rond aan de zijkant en vlak aan de onderkant, dus bij een ring wordt de zetting alleen klemmend tussen de plaat geplaatst om deze zo mooi en stevig mogelijk in de ring te solderen.

Zijn de werkzaamheden voor iedereen te doen?
In hoeverre men handvaardig genoeg is voor de werkzaamheden, is voor mij vooraf niet met 100% zekerheid te zeggen. Sommige technieken worden over het algemeen goed uitgevoerd door iedereen en sommige technieken vragen meer handvaardigheden en oplettendheid en zijn dus wat uitdagender. Je kunt het beste vooraf bij jezelf te raden gaan of je daar voldoende fijne vaardigheden voor hebt. Anders gezegd: een model sieraad dat men wenst na te maken met extra vormvijlen of met stempelen of met tangen vervormen de meer uitdagendere technieken zijn dan bv. hamerslag of strak en recht vijlen. Daarom zeg ik ook ieder workshopsieraad is uniek daar het eindresultaat van het sieraad per persoon verschillend is al naar gelang diens vaardigheden en inzet. Er is altijd genoeg werk om te doen ook al lijkt dat soms niet,men vergist zich wel eens in de hoeveelheid werk die in de afwerking gaat zitten. 

Kun je in een workshop alles maken wat je zou willen/wensen?
Nee, realistisch gezien kan ik je dat helaas niet aanbieden in een workshop. Een sieraad maken kost behalve een bepaalde hoeveelheid materiaal ook een bepaalde hoeveelheid tijd en zijn er heel veel verschillende technieken in dit vak die je niet zonder ervaring en opleiding zelf kunt uitvoeren. Daarom heb ik ook vooraf de keuzes in het materiaal (breedte/dikte/doorsnede) bepaald en vooraf bepaald welk model haalbaar is binnen de geboekte workshoptijd en dat is ook op basis van de gemiddelde vaardigheden van de mensen. Dus hoe meer technieken en/of werkzaamheden je in je sieraad wilt (laten)toepassen, des te langer de workshop duurt en is er dus een grens aan iedere workshop gegeven m.b.t. de werkzaamheden ivm met de geboekte tijd. In mijn workshops werk ik met zilverplaat of dik zilver draad, met zirkonia's en goudsmeed handgereedschap en zijn zilver art clay sieraden, sieraden met gravures in sierletters of vingerafdruk niet mogelijk om hier in een workshop te maken. Tevens is het ook niet mogelijk om uw eigen zilveren of gouden sieraad of eigen edelsteen erbij toe te voegen tijdens een workshop. Een workshop is ook geen opdracht, want daar kun je wel vooraf aangeven wat je wensen in ontwerp zijn en met welk materiaal je dit wenst uitgevoerd te hebben.
Maar voor degenen die wel heel graag een sieraad naar eigen ontwerp willen maken, biedt ik de mogelijkheid aan om in een korte cursus dat sieraad zelf te maken, maar wel met enige beperking in technieken. Daar betaal je dan ook een faire prijs voor zowel het benodigde hoeveelheid materiaal als de benodigde tijd. 

Moet ik speciaal ergens op letten m.b.t. kleding e.d.?
Wat mij betreft hoef je niet speciaal te letten op wat je aantrekt qua kleding omdat jullie niet met chemicaliën werken en ook niet met branders, maar trek niet je beste bovenkleding aan. Wat jullie wel gaan doen is fijn handwerk met gereedschap en daarvoor heb je kracht en finesse nodig. Vergeet niet om je (lees)bril mee te nemen en kunnen gelakte nagels, al dan wel of niet van acryl, misschien niet meer zo mooi in de lak zitten aan het eind van de workshop. Je krijgt ook mooie zwarte handen van het schuren en polijsten die je wel weer schoon kunt krijgen met water en zeep.

Solderen, doe je dat met een soldeerbout?
Nee! Een goudsmid soldeerd zilver sieraden met zilversoldeer, een vloeimiddel en met een gasbrander, geen soldeerbout.
Zilver of goudsoldeer is een legering van zilver of goud met andere metalen zodat het net een iets lager smeltpunt hebben dan het zilver of goud waarmee je het sieraad maakt.  Hierdoor kun je ook de verbinding makkelijk vervormen na het solderen.


Kort cursus:
Bij een korte cursus verwacht ik van mensen dat ze wensen zelf een sieraad te smeden m.b.v. mijn beschikbare technieken. Bij dit mooi ambachtelijke handvaardig vak komt behalve creativiteit, ook een stukje technisch en rekenkundig inzicht, nauwkeurig kunnen werken en vooruit kunnen plannen, kijken. Hier is het mogelijk om met iets meer en moeilijkere goudsmeedtechnieken zoals (vorm)zagen,(draad) vervormen, het met precisie toevoegen van zilver onderdelen, werken met een machine om te matteren of te polijsten, een sieraad te maken. Hoe lang het je in tijd gaat kosten om zelf een sieraad te maken naar een ontwerp, kan ik je vooraf niet precies zeggen. Laat ik dit zeggen: Hoe meer technieken dan in de workshops worden aangeboden je wilt toepassen en verschillende onderdelen wilt toevoegen, hoe langer de cursus duurt.
Het is veelal een heel fijn en secuur werk dat je bij een cursus kunt verrichten, dus ook meer geschikt voor "gevorderden" of te wel je moet een beetje zelf inzicht hebben en handig zijn met gereedschap. En net als bij de workshops, moet je zelfstandig werken, goed opletten wat je doet en bovenal moet je zelf netjes werken en netjes afwerken.
Ik weet niet vooraf wat iemands vaardigheden zijn dus hoe je sieraad er uiteindelijk uit komt te zien is dus echt afhankelijk van jouw vaardigheden, inzet en dosis lef in experimenteren. Ik werk graag samen, maar ik heb maar 2 handen dus hoe meer je helemaal zelf netjes werkt des te sneller het eindresultaat! 
Andere technieken zoals (vingerafdruk) gravures of Silver art clay zijn hier niet toepasbaar in een cursus van een paar uur. 


Waar komt het materiaal dat wordt gebruikt vandaan?
Ik bestel mijn 925 gehalte zilver plaat, draad, stenen en fournituren bij een Nederlandse groothandel in de juiste breedtes/diktes/afmeting. Deze materialen zijn niet voorzien van een gehalteteken, die sla ik er zelf in (indien mogelijk) tijdens de workshop. 
Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring te verbeteren of om advertenties te kunnen tonen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Privacy & Cookiebeleid
SLUITEN