Persoonlijke aandacht  Unieke sieraden  Flexibiliteit   vakkundige begeleiding  1 jaar garantie op handmade by me
banner2019

VRAAG & ANTWOORD


Workshops:


Hoe leuk is dat, dat je hier in een goudsmeed workshop bijna helemaal zelf een sieraad kunt maken. Bij mij draait het vooral om je een stukje ervaring van het ambachtelijke vak van goudsmeden mee te geven en een leuke tijd. Goudsmeden is een technisch vak met een creatieve slag.

Wat houdt een workshop bij NiCrea in?
Simpel gezegd: je kunt hier verschillende workshops boeken voor een vooraf bepaalde hoeveelheid (zilver)materiaal en in een vooraf bepaalde hoeveelheid tijd op basis van 2 of 4 personen. Daarbij mogen jullie gebruik maken van mijn gereedschap en wordt je door mij begeleid. Mijn begeleiding houdt dus in dat ik vooraf het model/het ontwerp maak, je stap voor stap de werkzaamheden uitleg, de berekeningen en het opmeten met de schuifmaat voor jouw doe, ik soldeer voor je indien nodig, ik help je bij de fijne afwerking en ik doe de nacontrole van de steen zetten. Dus het afzagen van de benodigde hoeveelheid zilver, de oppervlakte bewerking met hamers/stempels, het vijlen, het vervormen v/h materiaal, het schuren en polijstschuren, het hoogglanspolijsten en 1x steen aandrukken is wat je hier zelf moet doen. Zetten is n.l. niet een edelsteen erin lijmen, maar met behulp van jouw spierkracht en een steenaandrukker, kun je een steen in een gladomzetting/kastje zetten. Het kastje is rond aan de zijkant en vlak aan de onderkant, dus bij een ring wordt de zetting alleen klemmend tussen de plaat geplaatst om deze zo mooi en stevig mogelijk in de ring te solderen.

Zijn de werkzaamheden voor iedereen te doen?
In hoeverre men handvaardig genoeg is voor de werkzaamheden, is voor mij vooraf niet met 100% zekerheid te zeggen. Sommige technieken worden over het algemeen goed uitgevoerd door iedereen en sommige technieken vragen meer handvaardigheden en oplettendheid en zijn dus wat uitdagender. Je kunt het beste vooraf bij jezelf te raden gaan of je daar voldoende lef en de fijne vaardigheden voor hebt. Anders gezegd: regelmatig zie ik dat een sieraad dat men wenst na te maken met extra vormvijlen of met preciezie stempelen of met tangen vervormen of met steen zetten de meer uitdagendere technieken zijn dan bv. hamerslag of strak vijlen. Daarom zeg ik ook ieder workshopsieraad is uniek daar het eindresultaat van het sieraad per persoon verschillend is al naar gelang diens vaardigheden en inzet. Er is altijd genoeg werk om te doen ook al lijkt dat soms niet,daar kan men zich best wel eens in vergissen. 

Kun je in een workshop alles maken wat je zou willen/wensen?
Nee, realistisch gezien kan ik je dat helaas niet aanbieden in een workshop. Een sieraad maken kost behalve een bepaalde hoeveelheid materiaal ook een bepaalde hoeveelheid tijd en zijn er heel veel verschillende technieken in dit vak die je niet zonder ervaring en opleiding zelf kunt uitvoeren. Daarom heb ik ook vooraf de keuzes in het materiaal (breedte/dikte/doorsnede) bepaald en vooraf bepaald welk model haalbaar is binnen de geboekte workshoptijd en dat is ook op basis van de gemiddelde vaardigheden van leken. Dus hoe meer technieken en/of werkzaamheden je in je sieraad wilt (laten)toepassen, des te langer de workshop duurt en is er dus een grens aan iedere workshop gegeven m.b.t. de werkzaamheden ivm met de geboekte tijd. In mijn workshops werk ik met zilverplaat of dik zilver draad en goudsmeed handgereedschap en zijn dus gegoten sieraden, zilver art clay sieraden, sieraden met gravures in sierletters of vingerafdruk en sieraden van kostbaar goud niet mogelijk om hier in een workshop te maken. Een workshop is ook geen opdracht, want daar kun je wel vooraf aangeven wat je wensen in ontwerp zijn en met welk materiaal je dit wenst uitgevoerd te hebben.
Maar voor degenen die wel heel graag een sieraad naar eigen ontwerp willen maken, biedt ik de mogelijkheid aan om in een korte cursus dat sieraad geheel zelf te maken, maar wel met enige beperking in technieken. Daar betaal je dan ook een faire prijs voor zowel het benodigde hoeveelheid materiaal als de benodigde tijd. 

Moet ik speciaal ergens op letten m.b.t. kleding e.d.?
Wat mij betreft hoef je niet speciaal te letten op wat je aantrekt qua kleding omdat jullie niet met chemicaliën werken en ook niet met branders, maar trek niet je beste bovenkleding aan. Wat jullie wel gaan doen is fijn handwerk met gereedschap en daarvoor heb je kracht en finesse nodig. Vergeet niet om je (lees)bril mee te nemen en kunnen gelakte nagels, al dan wel of niet van acryl, misschien niet meer zo mooi in de lak zitten aan het eind van de workshop. Je krijgt ook mooie zwarte handen van het schuren en polijsten die je wel weer schoon kunt krijgen met water en zeep.

Solderen, doe je dat met een soldeerbout?
Nee! Een goudsmid soldeerd zilver sieraden met zilversoldeer, een vloeimiddel en met een gasbrander, geen soldeerbout.
Solderen met een soldeerbout doe je met tinsoldeer. Dit geeft ook geen stevige verbinding zoals met zilversoldeer. 
Zilver of goudsoldeer is een legering van zilver/goud met andere metalen die net een lager smeltpunt heeft dan zilver/goud zelf.  Hierdoor kun je ook de verbinding makkelijk vervormen na het solderen.


Kort cursus:
Bij een korte cursus verwacht ik van mensen dat ze wensen zelf een sieraad te maken van het beschikbare materiaal en technieken. Bij dit mooi ambachtelijke handvaardig vak komt behalve creativiteit, ook een stukje technisch en rekenkundig inzicht, nauwkeurig kunnen werken en vooruit kunnen plannen, kijken. Hier is het mogelijk om met iets meer en moeilijkere goudsmeedtechnieken zoals (vorm)zagen,(draad) vervormen, precisie plaatsen van zilver materialen en zetten van diverse soorten stenen in diverse maten, werken met een machine om te matteren of te polijsten, een sieraad te maken. Hoe lang het je in tijd gaat kosten om zelf een sieraad te maken naar een ontwerp, kan ik je vooraf niet precies zeggen. Laat ik dit zeggen: Hoe meer technieken dan in de workshops worden aangeboden je wilt toepassen en verschillende onderdelen wilt toevoegen, hoe langer de cursus duurt.
Het is veelal een heel fijn en secuur werk dat je bij een cursus kunt verrichten, dus ook meer geschikt voor "gevorderden" of te wel je moet een beetje zelf inzicht hebben en handig zijn met gereedschap. En net als bij de workshops, moet je zelfstandig werken, goed opletten wat je doet en bovenal moet je zelf netjes werken en netjes afwerken, tis immers je wens om zelf een sieraad te ontwerpen en te maken.
Ik weet niet vooraf wat iemands vaardigheden zijn dus hoe je sieraad er uiteindelijk uit komt te zien is dus echt afhankelijk van jouw vaardigheden, inzet en dosis lef in experimenteren. Ik werk graag samen, maar ik heb maar 2 handen dus hoe meer je helemaal zelf netjes werkt des te mooier het eindresultaat! 
Andere technieken zoals (vingerafdruk) gravures of Silver art clay zijn hier niet toepasbaar in een cursus van een paar uur. 


Waar komt het materiaal dat wordt gebruikt bij de workshops vandaan?
Ik bestel mijn 925 gehalte zilver plaat, draad, stenen en fournituren bij een Nederlandse groothandel in de juiste breedtes/diktes/afmeting. Deze materialen zijn niet voorzien van een gehalteteken, die sla ik er zelf in (indien mogelijk) tijdens de workshop. 


Een persoonlijk sieraad laten maken:

Hoe gaat dat in zijn werk?
Ten eerste wil ik weten waar u naar op zoek bent. Dus wat voor sieraad; ring/hanger/ect. en met of zonder edelsteen en van (eigen) zilver of goud. Als mij duidelijk is waar u naar op zoek bent en wat u wenst, dan kan ik een ontwerp voor u maken dat naar mijn inzicht het meest passend bij uw wensen is en meest passend bij mijn technische vaardigheden. U ontvangt dan een ruwe schets van mijn ontwerp met tekst en uitleg hoe ik het sieraad wil maken. Kunnen we tot een mooi eindontwerp samen komen, dan kan ik u een prijsindicatie geven van het te maken sieraad. Mocht u hiermee akkoord gaan, dan vraag ik een kleine aanbetaling voordat ik start met het uitvoeren van uw opdracht. Ik werk op 1 vaste dag in een werkweek achter de werkbank aan opdrachten of eigen designs dus duurt het vaak een paar weken eer uw opdracht klaar is.
Op mijn pagina SIERAAD LATEN  MAKEN vindt u diverse mogelijkheden in uitvoeringen.
Mocht u interesse hebben om door mij een persoonlijk sieraad te laten maken, maar u wilt eerst wat meer informatie dan kunt u contact met mij opnemen via 06-25192414 of stuur een email naar info@nicrea.nl.


Webshop:

Bijna alle handgemaakte design sieraden uitgevoerd in zilver, zijn ook uitvoerbaar in 14 karaat goud. Voor meer informatie neem contact met mij op via email: info@nicrea.nl of telefonisch: 06-25192414.

Hoe kan ik een bestelling plaatsen?

Als je een artikel wilt bestellen in mijn webshop, dan moet je alle keuzes op de productpagina invullen (indien van toepassing) om de bestelling te kunnen plaatsen. Daarna moet je je persoons gegevens invullen om de bestelling definitief door te voeren. Dan kun je kiezen of je het sieraad hier in mijn atelier wilt komen ophalen of dat je het sieraad aangetekend wilt laten verzenden (uitgezonderd ringen, die verzend ik niet vanwege de maat).
Heb je een afwijkende wens bij een sieraad, dan kun je dit bij de bestelling aangeven bij opmerkingen. Dan krijg je van mij een emailbericht terug of het mogelijk is, hoeveel langer de afwijkende wens in orde maken duurt en evt. of er extra kosten aan verbonden zijn. Denk dan aan bv. een andere edelsteen dan afgebeeld of de levering in een sieradendoosje i.p.v. sieradenzakje, ect.

Wanneer kan ik mijn bestelling ophalen?
Bij ophalen werk ik graag op afspraak en spreek ik een dag en tijdstip met u af.  Bij voorkeur op een woensdag of vrijdag.
Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring te verbeteren of om advertenties te kunnen tonen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Privacy & Cookiebeleid
SLUITEN