Persoonlijke aandacht  Unieke sieraden  Flexibiliteit   vakkundige begeleiding  1 jaar garantie op handmade by me
banner2019

VRAAG & ANTWOORD

(Basis)Workshops:

Bij een (basis)workshop mag je zelf een sieraad maken naar een bepaald model met mijn handgereedschap. Ik ben je begeleider/docent en krijg je uitleg over hoe om te gaan met het handgereedschap en de te nemen stappen. De planning, de begeleiding, de berekening, kleine correcties om te kunnen solderen is hetgene wat door mij kan worden gedaan, de rest kun/moet je echt zelf doen. In basis krijg je bij iedere workshop technieken zoals bewerkingtechnieken, vijltechnieken, vormtechnieken en schuur en polijstentechnieken en dan nog bij bepaalde workshops een edelsteen zetten erbij. Zetten in ons vak is n.l. niet een edelsteen erin lijmen, maar met behulp van jouw spierkracht en een steenaandrukker moet je het opstaande randje zilver van de zetkast rondom de steen heen buigen. Dit zijn genoeg uitdagingen voor de gemiddelde workshopper. Ik wil je in een workshop graag wat leren over dit vak en ik vindt het mooist als men ook zoveel mogelijk zelf heeft gedaan, daarom werk ik graag samen met de deelnemers in een workshop en wil mijn aandeel zo kort mogelijk houden. Het is immers een workshop! Het is dan ook goed om te weten dat je hier zelfstandig aan het werk moet gaan (des te meer nog bij groepen vanaf 4 personen), je goed moet luisteren naar mijn uitleg, je zelf goed moet opletten wat je doet en dat geld voor alle soorten workshops! Er is altijd uitdagend genoeg werk om te doen ook al lijkt dat soms niet.
Ieder workshopsieraad is uniek daar het eindresultaat van het sieraad per persoon verschillend is al naar gelang diens vaardigheden. Ik doe mijn best om je zo goed mogelijk te begeleiden tijdens een workshop en ik wil iedereen evenveel aandacht geven
Na 4 jaar ervaring in het geven van ontwerpworkshops/cursus merk ik dat het beter is voor de meeste leken/leerlingen om technieken en modellen toe te passen die beter zelfstandig zijn uit te voeren en die qua tijd ook haalbaar zijn, vandaar de splitsing tussen een workshop ontwerp sieraad maken naar mijn ontwerp en een ontwerpworkshop.

Moet ik speciaal ergens op letten m.b.t. kleding e.d.?
Wat mij betreft hoef je niet speciaal te letten op wat je aantrekt qua kleding omdat jullie niet met chemicaliën werken en ook niet met branders, maar trek niet je beste bovenkleding aan. Wat jullie wel gaan doen is fijn handwerk met gereedschap en daarvoor heb je soms kracht en soms finesse voor nodig. Vergeet niet om je (lees)bril mee te nemen en kunnen gelakte nagels, al dan wel of niet van acryl, misschien niet meer zo mooi in de lak zitten aan het eind van de workshop. Je krijgt ook mooie zwarte handen van het schuren en polijsten die je wel weer schoon kunt krijgen met water en zeep.


Ontwerpworkshops/cursus:
Bij een ontwerpworkshop wordt van je verwacht dat je wenst helemaal zelf een sieraad te bedenken en maken van het beschikbare materiaal en technieken. Bij dit mooi ambachtelijke handvaardig vak komt behalve creativiteit, ook een stukje technisch en rekenkundig inzicht, nauwkeurig kunnen werken en vooruit kunnen plannen, kijken. Hier is het mogelijk om met iets meer goudsmeedtechnieken zoals zagen,(draad) vervormen, edelsteen precies plaatsen en zetten, werken met een machine om te matteren of te polijsten, een sieraad te maken. Een edelsteen zetten, doe je met behulp van een steenaandrukker of half maantje en jouw spierkracht. Je moet het opstaande randje zilver van de zetkast rondom de steen heen buigen. 
Het is veelal een heel fijn en secuur werk dat je bij ontwerpworkshops moet verrichten, dus ook meer geschikt voor "gevorderden" of te wel je moet een beetje zelf inzicht hebben en handig zijn met gereedschap. En net als bij de basisworkshops, moet je zelfstandig werken, goed opletten wat je doet en bovenal zelf netjes werken en netjes afwerken, tis immers je wens om zelf een sieraad te ontwerpen en maken.
Kies voor technieken in uitvoering uit die bij jouw persoonlijke vaardigheden en doel passen. Ik weet niet vooraf wat iemands vaardigheden zijn dus hoe je sieraad er uiteindelijk uit komt te zien is dus echt afhankelijk van jouw vaardigheden, inzet en dosis lef in experimenteren. Zie dit als een mini cursus goudsmeden. Ik doe mijn best om je zo goed mogelijk te begeleiden en te helpen tijdens een workshop en ik wil iedereen evenveel aandacht wil gevenIk werk graag samen in een workshop, maar ik heb maar 2 handen dus hoe meer je helemaal zelf netjes werkt des te meer je eraan kan werken! Hoe meer ik moet doen/helpen, des te minder en eenvoudigerer zal moeten worden gewerkt.
Andere technieken zoals (vingerafdruk) gravures of smelt- en giettechnieken of ander soort materiaal zoals silverartclay of goud zijn hier niet toepasbaar in een workshop van een paar uur. Een veel gemaakte opmerking die ik krijg: Solderen, doe je dat met een soldeerbout?
Nee! Een goudsmid soldeerd sieraden met zilver of goudsoldeer en met een gasbrander, geen soldeerbout.
Solderen met een soldeerbout doe je met tinsoldeer. Dit geeft ook geen stevige verbinding zoals met zilver of goudsoldeer. 
Zilver of goudsoldeer is een legering van zilver/goud met andere metalen die net een lager smeltpunt heeft dan zilver/goud zelf.  Hierdoor kun je ook de verbinding makkelijk vervormen na het solderen.Waar komt het materiaal dat wordt gebruikt bij de workshops vandaan?
Ik bestel mijn 925 gehalte zilver plaat, draad en fournituren bij een Nederlandse groothandel in de juiste breedtes/diktes/afmeting. Edelstenen komen ook hier vandaan of ik bestel ze bij een edelsteenslijperij. Deze materialen zijn niet voorzien van een gehalteteken, die sla ik er zelf in (indien mogelijk) tijdens de workshop. 


Een persoonlijk sieraad laten maken:

Hoe gaat dat in zijn werk?
Ten eerste wil ik weten waar u naar op zoek bent. Dus wat voor sieraad; ring/hanger/ect. en met of zonder edelsteen en van (eigen) zilver of goud. Als mij duidelijk is waar u naar op zoek bent en wat u wenst, dan kan ik een ontwerp voor u maken dat naar mijn inzicht het meest passend bij uw wensen is en meest passend bij mijn technieken. U ontvangt dan een ruwe schets van mijn ontwerp met tekst en uitleg hoe ik het sieraad wil maken. Kunnen we tot een mooi eindontwerp samen komen, dan kan ik u een prijsindicatie geven. Mocht u hiermee akkoord gaan, dan vraag ik een kleine aanbetaling voordat ik start met het uitvoeren van uw opdracht. Ik werk op 1 vaste dag in een werkweek achter de werkbank aan opdrachten of eigen designs.
Op mijn pagina SIERAAD LATEN  MAKEN vindt u diverse mogelijkheden in uitvoeringen.
Mocht u interesse hebben om door mij een persoonlijk sieraad te laten maken, maar u wilt eerst wat meer informatie dan kunt u contact met mij opnemen via 06-25192414 of stuur een email naar info@nicrea.nl.


Webshop:

Alle handgemaakte design sieraden uitgevoerd in zilver, zijn ook uitvoerbaar in 14 karaat goud. Voor meer informatie neem contact met mij op via email: info@nicrea.nl of telefonisch: 06-25192414.

Hoe kan ik een bestelling plaatsen?

Als je een artikel wilt bestellen in mijn webshop, dan moet je alle keuzes op de productpagina invullen, indien van toepassing, om de bestelling te kunnen afronden. Dus bv bij een ring, de ringmaat opgeven.
Heb je een afwijkende wens bij een sieraad, dan kun je bij de bestelling dit aangeven bij opmerkingen. Dan krijg je van mij een emailbericht terug of het mogelijk is, hoelang het maken duurt en evt. of er extra kosten aan verbonden zijn. Denk dan aan bv. een andere edelsteen dan afgebeeld en levering in een sieradendoosje i.p.v. sieradenzakje, ect.

Hoe kan ik mijn bestelling ophalen?
Bij ophalen werk ik graag op afspraak en spreek ik een dag en tijdstip met u af.  Bij voorkeur op een woensdag of vrijdag.
Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring te verbeteren of om advertenties te kunnen tonen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Privacy & Cookiebeleid
SLUITEN