Persoonlijke aandacht  Unieke sieraden  Flexibiliteit   vakkundige begeleiding  1 jaar garantie op handmade by me
header2020

FAQ Workshops


Workshops:


Kom je bij mij een workshop volgen dan gaat het vooral om je een stukje ervaring van het ambachtelijke vak van goudsmeden mee te geven en een leuke tijd. Ik geef je uitleg in hoe je bepaalde technieken moet toepassen en jullie kunnen er je creatieve draai aan geven. Goudsmeden is n.l. een technisch vak met een creatieve slag. 

Wat houdt een workshop bij NiCrea in?
Een workshop volgen houdt in dat ik vooraf een redelijk eenvoudig model/ontwerp maak die toepasbaar is in techniek en tijd. Ik leg je stap voor stap de werkzaamheden uit, doe de berekeningen en het opmeten van het benodigde materiaal voor je, ik soldeer voor je, ik help je bij de fijne afwerking en ik doe controle van het zetten van de steen. Dus het afzagen van de benodigde hoeveelheid zilver, de oppervlakte bewerking met hamers/stempels, het vijlen, het vervormen v/h materiaal, het schuren en polijstschuren, het hoogglanspolijsten en 1x steen aandrukken is wat je hier zelf kunt doen om een sieraad binnen de beoogde tijd te kunnen maken. Zetten is overigens niet een edelsteen erin lijmen, maar met behulp van jouw spierkracht en een steenaandrukker, kun je een steen in een gladomzetting/kastje zetten. Het kastje is rond aan de zijkant en vlak aan de onderkant, dus bij een ring wordt de zetting alleen klemmend tussen de plaat geplaatst om deze zo mooi en stevig mogelijk in de ring te solderen. Je kunt hier verschillende workshops boeken waarbij je betaald voor een bepaalde hoeveelheid (zilver)materiaal en tijd en is de pp prijs op basis van 3 deelnemers. 

Zijn de werkzaamheden voor iedereen te doen?
In hoeverre men handvaardig genoeg is voor de werkzaamheden, is voor mij vooraf niet te zeggen. De aangeboden technieken worden over het algemeen goed uitgevoerd door iedereen en sommige technieken vragen meer handvaardigheden/kracht en oplettendheid en zijn dus wat uitdagender. Een sieraad dat men wenst na te maken en in een vorm wenst te vijlen of met woord stempelen zijn de meer uitdagendere technieken dan bv. hamerslag of strak en recht vijlen. Je kunt het beste vooraf bij jezelf te raden gaan of je daar voldoende vaardigheden voor hebt. Daarom zeg ik ook ieder workshopsieraad is uniek daar het eindresultaat van het sieraad per persoon verschillend is al naar gelang diens vaardigheden en inzet. Er is altijd genoeg werk om te doen ook al lijkt dat soms niet,men vergist zich wel eens in de hoeveelheid werk en tijd die in de afwerking gaat zitten. 

Kun je in een workshop alles maken wat je zou willen/wensen?
Nee, realistisch gezien kan ik je dat helaas niet aanbieden in een workshop. Een sieraad maken kost behalve een bepaalde hoeveelheid materiaal ook een bepaalde hoeveelheid tijd en zijn er heel veel verschillende technieken in dit vak die je niet allemaal zonder ervaring en opleiding zelf kunt uitvoeren. Daarom heb ik ook vooraf de keuzes gemaakt in welke technieken wel haalbaar zijn op basis van de gemiddelde vaardigheden van de deelnemers. Er is ook een grens aan de activiteiten en de modellen in iedere workshop gegeven ivm met de geboekte tijd. In mijn workshops werk ik met zilverplaat of dik zilver draad, met zirkonia's en goudsmeed handgereedschap en zijn zilver art clay sieraden, sieraden met gravures in sierletters of vingerafdruk niet mogelijk om hier in een workshop te maken. Tevens is het ook niet mogelijk om uw eigen zilveren of gouden sieraad of eigen edelsteen erbij toe te voegen tijdens een workshop. Een workshop of cursus is ook geen opdracht.
Maar voor degenen die wel heel graag een sieraad naar eigen ontwerp willen maken, biedt ik de mogelijkheid aan om in een korte cursus dat sieraad zelf te maken, maar wel met enige beperking in technieken en een flinke dosis TLC. Een cursus is dus wel iets anders als een workshop.

Moet ik speciaal ergens op letten m.b.t. kleding e.d.?
Wat mij betreft hoef je niet speciaal te letten op wat je aantrekt qua kleding omdat jullie niet met chemicaliën werken en ook niet met branders, maar trek niet je beste bovenkleding aan. Wat jullie wel gaan doen is fijn handwerk met gereedschap en daarvoor heb je kracht en finesse nodig. Vergeet niet om je (lees)bril mee te nemen en kunnen gelakte nagels, al dan wel of niet van acryl, misschien niet meer zo mooi in de lak zitten aan het eind van de workshop. Je krijgt ook mooie zwarte handen van het schuren en polijsten die je wel weer schoon kunt krijgen met water en zeep.

Solderen, doe je dat met een soldeerbout?
Nee! Een goudsmid soldeerd zilver sieraden met zilversoldeer, een vloeimiddel en met een gasbrander, geen soldeerbout.
Zilver of goudsoldeer is een legering van zilver of goud met andere metalen zodat het net een iets lager smeltpunt hebben dan het zilver of goud waarmee je het sieraad maakt.  Hierdoor kun je ook de verbinding makkelijk vervormen na het solderen.

Cursus zilver sieraad:
Bij een korte cursus verwacht ik van mensen dat ze wensen zelf een sieraad te smeden m.b.v. mijn beschikbare technieken. Bij dit mooi ambachtelijke handvaardig vak komt behalve creativiteit, ook een stukje technisch en rekenkundig inzicht, nauwkeurig kunnen werken en vooruit kunnen plannen, kijken. Hier is het mogelijk om met iets meer en moeilijkere goudsmeedtechnieken een sieraad te maken. Hoe lang het je in tijd gaat kosten om zelf een sieraad te maken naar een ontwerp, kan ik je vooraf niet precies zeggen. Laat ik dit zeggen: Hoe meer technieken dan in de workshops worden aangeboden je wilt toepassen en verschillende onderdelen wilt toevoegen, hoe langer de cursus duurt.
Het is veelal een heel fijn en secuur werk dat je bij een cursus kunt verrichten, dus ook meer geschikt voor "gevorderden" of te wel je moet een beetje zelf inzicht hebben en handig zijn met gereedschap. En net als bij de workshops, moet je zelfstandig werken, goed opletten wat je doet en bovenal moet je zelf netjes werken en netjes afwerken.
Ik weet niet vooraf wat iemands vaardigheden zijn dus hoe je sieraad er uiteindelijk uit komt te zien is dus echt afhankelijk van jouw vaardigheden, inzet en dosis lef in experimenteren. Ik werk graag samen, maar ik heb maar 2 handen dus hoe meer je helemaal zelf netjes werkt des te sneller het eindresultaat! 
Andere technieken zoals (vingerafdruk) gravures of Silver art clay zijn hier niet toepasbaar in een cursus van een paar uur. 


Waar komt het materiaal dat wordt gebruikt vandaan?
Ik bestel mijn 925 gehalte zilver plaat, draad, stenen en fournituren bij een Nederlandse groothandel in de juiste breedtes/diktes/afmeting. Deze materialen zijn niet voorzien van een gehalteteken, die sla ik er zelf in (indien mogelijk) tijdens de workshop. 
Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring te verbeteren of om advertenties te kunnen tonen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Privacy & Cookiebeleid
SLUITEN